El GPS de l’aeroport Andorra-La Seu ja és una realitat. Recentment el Govern espanyol ha anunciat la instal·lació del dispositiu que permetrà els aterratges de vols comercials a l’aeroport alt-urgellenc. Aquest és el primer aeroport en tot el territori espanyol que disposa d’aquesta tecnologia.
La notícia, que arriba en un moment d’incertesa global i amb la majoria de països del món lluitant contra la COVID-19, és un bri d’esperança per a la recuperació econòmica del país. Andorra, com la resta d’estats veïns, viu una situació delicada, amb els desplaçaments restringits i l’economia en suspens.
Amb tot, una vegada s’aixequin les restriccions, l’aeroport passarà a ser un incentiu més per a la represa de l’activitat econòmica i en especial pel turisme, un sector clau pel país. A més, els experts en aquest àmbit preveuen que a partir d’ara es valoraran aquells indrets que hagin gestionat adequadament la crisi i hagin treballat molt bé les mesures de seguretat. En aquest sentit i segons un estudi de la Universitat de Singapur (SUTD Data-Driven Innovation Lab), Andorra apunta a ser un dels països d’Europa que abans acabi amb de la pandèmia, en concret l’1 de juny, dos mesos abans que Espanya. També es valoraran destins poc massificats, allunyats de les grans ciutats i amb contacte amb la natura. Aquestes són característiques que poden jugar a favor d’Andorra com a destí turístic i poden alhora beneficiar el trànsit de l’aeroport Andorra-La Seu.
En aquest sentit, el ministre portaveu, Eric Jover, ha afirmat que el Govern preveu “utilitzar la infraestructura per potenciar l’arribada de turistes però també les interaccions econòmiques”. I és que la instal·lació no només serà una peça clau pel sector del turisme, sinó que també ajudarà a impulsar altres sectors econòmics atraient congressos internacionals així com grans esdeveniments esportius o culturals.
Tant és així que el Govern ha manifestat la voluntat de tenir més poder de decisió en la gestió de l’aeroport. En aquest sentit, el ministre d’economia i empresa, Jordi Gallardo s’ha compromès a revisar el conveni signat amb les autoritats catalanes respecte de la cogestió de la infraestructura que fins ara era de gestió i acompanyament.
L’obtenció de la certificació del GPS permetrà que vols amb capacitats entre 20 i 70 passatgers aterrin provinents de Madrid i Palma de Mallorca en una hora; París, Lisboa, Roma i Milà en dues hores; i Londres, Amsterdam i Frankfurt en 3 hores.
Així, una vegada que la situació sanitària permeti un retorn a la normalitat, l’aeroport serà una peça clau per a la recuperació econòmica del Principat i permetrà apropar Andorra al món.